TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z bliskich owoców Polaków.
TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI KOJĄCE I ZDROWE
Nie wyłącznie dobrze smakują, lecz jednocześnie pamiętają pozytywny nacisk na nasze zdrowie. Niektóre z pomoce które wykonywa jedzenie truskawek:
odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
są służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają system immunologiczny,
obniżają ciśnienie krwi.
Niestety produkty też mogą być też szkodliwe.
Substancje zdrowe i kaloryczność truskawek
Truskawki to niesamowite źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wybiera się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A oraz E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, pozytywnie działają na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za odpowiednie działanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają silny czerwony kolor).
Truskawki to w 90% woda, oprócz której owoce zawierają sporo błonnika, cukrów i białka. Posiadają dużo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.
Właściwości lecznicze truskawek
Regulują poziom cukru we natury
Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Zaletę ta wypływa z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie tylko przed chorobami układu krążenia, lecz także zmianami poziomu cukru we natury.
2. Zabezpieczają przed rakiem
Owoce zawierają kwas elagowy, jaki tworzy robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system immunologiczny oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a też powoduje obumieranie już powstałych.
3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału
Badania naukowe potwierdziły, że pewne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na wyrównanym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa jeszcze na wzrost liczby antyoksydantów we natury, tym samym wzmacnia system immunologiczny. Czynniki te minimalizują ryzyko miażdżycy, zawału także oryginalnych chorób układu krążenia, chronią przed wadami serca.
4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii
Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie działają na pracowanie i książkę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają nasz system z toksycznych związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i kończy procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.
5. Liście truskawek odkażają rany
Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.
6. Pielęgnują swoją skórę
Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima podawany istnieje w kosmetyce do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, ale i trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.
7. Wybielają zęby
Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki ważnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają umieszczaniu się kamienia nazębnego.
8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza
Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), i sporej części witaminy C, ułatwia przyswajanie tego tematu. Dlatego zaleca się wegetarianom a kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to istotne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).
9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV
Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do których powodować może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że że obecne być zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
10. Spowalniają proces starzenia się mózgu
Polifenole prezentujące w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i kształtowania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co stanowi ogromnie ważne w postępowaniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.
NA CO CHODZI ZWRÓCIĆ KONCENTRACJĘ I OSTROŻNOŚĆ:
Truskawki mogą liczyć nawozy, pestycydy
Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia potrafi stanowić poważne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zgromadzone w truskawkach mogą dodawać się do stworzenia reakcji alergicznych i prowadzić bóle głowy. Istotne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.
Truskawki mogą wywoływać uczulenia.
Niektórzy mogą liczyć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie chwali się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na sporą ich treść w rezultatach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą towarzyszyć duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki produktów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie zaleca się ich kosztowania postaciom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).
Truskawki są łatwo wygodne również bardzo znane w bliskim świata, sezon podejmuje się pod koniec maja także trzyma przez cały czerwiec. Można się nimi spożywać bez końca, albo użyć w kuchni na duże systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.
zobacz również wolnoobrotowa